WIJ HARDERWIJK HIERDEN 

Omdat Harderwijk, Harderwijk moet blijven!

Blog van WIJ

overzicht:  volledig / samenvatting

Inwoners voelen zich niet gehoord

Geplaatst op 2 maart, 2018 om 8:35 Comments reacties (0)

11 Partijen omdat inwoners zich niet bij elkaar voelen horen

Om politiek te kunnen bedrijven op gemeentelijk niveau moeten we het de komende verkiezingsdag met 11 partijen doen. 7 oud-gedienden, CDA, VVD, ChristenUnie, PvdA, D66, Gemeentebelang en Harderwijk Anders en 4 stuks, SGP, Groen Links, Fractie van der Veere en WIJ Harderwijk-Hierden, die voor de eerste keer meedoen.

Inwoners voelen zich niet gehoord

WIJ doen mee om dat wij horen dat inwoners in Harderwijk en Hierden niet het gevoel hebben bij de huidige lokale politiek te horen. Ze voelen zich niet gehoord. Ze vinden het een ‘ver-van-m’n-bed-show’ gespeeld door bobo’s en geleerden. Een hoop inwoners voelt geen verbondenheid met de huidige raad.

Doorbreken en veranderen

WIJ wil dit gevoel doorbreken en inwoners laten meedenken en adviseren en een podium geven. Anders dan de huidige wijze van informatieverstrekking en bijvoorbeeld spreekrecht. Het roer moet nu eens goed om in de werkwijze van de gemeente. Zodat inwoners wel het gevoel krijgen dat we met z’n allen bij elkaar horen.

Het lijkt wel of politici alleen rond de verkiezingen uit de raadszaal komen

Één van de redenen van het ontstaan van WIJ Harderwijk-Hierden. Je ziet de politici uit de raadszaal alleen maar tijdens campagnetijd. Natuurlijk, dat is de promotietijd. Je moet zichtbaar zijn, wil je bereiken dat de inwoners weten dat je er voor ze bent. Maar dat moet je de hele periode zijn. Alle 4 jaar dat de inwoners jou hebben gekozen als hun stem, moeten ze beloond worden. Dat betekent dat de bezoeken van raadsleden, raadsopvolgers, steunfractieleden, enz. aan vergaderingen in de wijk consequent moeten worden opgevolgd. Nu is er een planning en daar blijft het vaak bij. Organiseer op een centrale plek in Harderwijk iedere ¾ jaar een debatavond zoals die in campagnetijd. Zo blijft de interactie tussen inwoners en politiek altijd.

Inwonerscommissie

WIJ kan zich ook niet vinden in de huidige politiek. Er is geen club die momenteel het pluche bekleedt in de Harderwijkse raadszaal die voldoet aan wat een flink aantal inwoners vindt en denkt. Met de komst van WIJ gaat daar verandering in komen. WIJ wil met een raadgevende inwonerscommissie zorgen dat alle Harderwijkers de kans krijgen om hun mening te geven over onderwerpen die spelen in de politiek. Door middel van een appje, pbtje, mail of brief krijgt een willekeurige groep inwoners een onderwerp voorgeschoteld. Daar geven zij een reactie op. Die reacties leveren de raad voor de vergadering al het beeld hoe de bevolking denkt over een onderwerp. Zo wordt de keuze voor de raad voor een deel bepaald door de inwoners.

Minder gemeenschapsgeld naar rapporten en onderzoeken

Door inwoners vooraf te vragen hoe ze over een onderwerp denken, kan er een hoop geld bespaard worden. Er hoeven namelijk minder tevredenheids- en/of haalbaarheidsonderzoeken te worden uitgevoerd. Als op voorhand al blijkt dat iets toch niet leeft onder de inwoners. Dit geld hoeft dan niet naar onderzoeksbureaus of adviesbureaus aan de andere kant van Nederland. Deze honderdduizenden euro’s kunnen dan mooi op een andere manier aan Harderwijk worden uitgegeven.

Spannende tijd

Geplaatst op 11 januari, 2018 om 9:00 Comments reacties (0)

Door Mark de Lange. Een spannende tijd is aangebroken. Tegelijkertijd ook een tijd van energie en passie. Want WIJ Harderwijk-Hierden gaat er volop voor! Wij willen in de gemeenteraad. Het liefst met zo veel mogelijk zetels.


Lastig verhaal

Met veel zetels in de raad kunnen we Harderwijk en Hierden meer van ons allemaal maken. Omdat in het Harderwijkse politiek klimaat voor elkaar te krijgen moet er een hoop gebeuren. In Harderwijk en Hierden is het vooral ons kent ons. Wat wij in de afgelopen 4 jaar hebben gemerkt, is dat er meer een wijziging in de gedachten en wensen van de burgers aan het komen is. Wij willen dat heel graag oppakken en voortzetten. Op straat, bij de club en in de supermarkt proef je toch wat meer ontevredenheid bij Harderwijkers en Hierdenaren. Koopzondag, het Theater, veiligheid, verkeersveiligheid, zomaar wat woorden die een ontevreden gevoel bij mensen oproepen. Nu is de tijd aangebroken om ook echt wat met die ontevreden gevoelens te doen. Door het invoeren van een raadgevende burgercommissie wil WIJ het tevreden gevoel bij de burgers weer oproepen. 


Raadgevende burgercommissie

Bij ieder onderwerp op de agenda van een raadsvergadering of commissievergadering wordt vooraf een gevraagd naar de meningen van een willekeurige groep Harderwijkers en Hierdenaren. Afhankelijk van het onderwerp bestaat deze groep telkens uit 25-50 inwoners. Die meningen worden dan door de raad en het college meegenomen in de vergaderingen. Zo hebben alle partijen een onafhankelijk advies van de burgers op dat moment. Je kunt je daar vrijwillig voor opgeven en als je wilt meebeslissen over zaken die in jouw stad of dorp gaan plaatsvinden, is dat zeker een aanrader.


Verkiezingen

In de gemeenteraad geldt heel democratisch: 'de meeste stemmen gelden'. Wil jij nu ook nog meer kunnen meebeslissen over jouw gemeente? Steun dan het WIJ in Harderwijk en Hierden! Door op ons te stemmen komt die mogelijkheid dichterbij. Iedere partij wil de burgers meer betrekken bij de besluitvorming, maar wij gaan het ook echt doen!


Rss_feed